Kennismaking met de Buxusmot

De Buxusmot, Latijnse benaming Glyphodes perspectalis (syn. Diaphania perspectalis) komt sinds een aantal jaar in Nederland voor en is afkomstig uit Azië. Het is een mooi vlindertje met een opvallend zwart witte tekening met een blauwe iriserende gloed over de vleugels.

Zoals de naam doet vermoeden is de Buxusmot verzot op buxus en Nederlandse tuinen staan er vol mee: buxushagen. De Buxusmot zet hierin eitjes af, zodat de rupsen direct kunnen gaan eten. De rupsen van de Buxusmot eten namelijk uitsluitend buxus. Uw fraaie Buxushaag wordt door de vraatzucht van de rupsen behoorlijk aangetast, waardoor herstel soms onmogelijk is en de plant afsterft.

Buxusmot

Buxusmot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levenscyclus

De buxusmot veroorzaakt veel schade doordat deze zich meerdere keren per jaar voortplant en overwintert als jonge rups. Zodra de temperatuur in het voorjaar boven tien graden komt, worden de rupsen actief en gaan aan de buxus vreten. Van ongeveer eind mei tot medio juni verschijnt dan de eerste generatie motten. De rupsen die daaruit voortkomen zijn in augustus volgroeid. Vaak wordt dan pas de schade goed zichtbaar door dat delen van de plant kaal worden. Vanaf eind augustus vliegt de tweede generatie motten. De daaruit voortkomende rupsen blijven van de buxus eten tot ze in oktober in winterrust gaan om volgend voorjaar weer aan de buxus te gaan eten. Gedurende het hele groeiseizoen zijn er dus rupsen aanwezig, die de buxus volledig kaal kunnen vreten. De plant krijgt daardoor geen kans te herstellen en zal uiteindelijk afsterven.

Eitjes van de buxusmot

Eitjes van de buxusmot

Rups van een buxusmot

Rups van een buxusmot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Buxusmot bij u in de tuin?

Grote hoeveelheden rupsen vreten de buxus uiteindelijk kaal. De eerste schade is meestal lastig te zien. Eerst schrapen ze de onderkant van het bladmoes weg, daarna beginnen ze bladeren aan elkaar te spinnen waardoor u de rupsen ook gaat zien.

Welke maatregelen kunt u nemen?

U kunt de schade door deze rups beperken door uw buxus al in april of mei te controleren en de rupsen en poppen met de hand te verwijderen. Daarmee voorkomt u toename van de populatie in de zomer. De spinsels kunnen worden weggeknipt. Zwaar aangetaste planten kunnen beter worden uitgegraven of bij de grond afgeknipt. Voer aangetaste plantendelen en levende rupsen altijd af in een goed afgesloten zak! Verdere schade van de buxusmot kan worden tegengegaan door regelmatig te blijven controleren, zo nodig verwijderen en bestrijden van de rupsen tijdens de zomer en de herfst. Er zijn ook biologische bestrijdingsmiddelen op de markt. Hebben uw buren ook buxusplanten, attendeer hen op deze maatregelen om verdere verspreiding tegen te gaan.

Advies?

Heeft u hulp nodig bij de bestrijding van de buxusrups of wellicht bent u op zoek naar een vervanging van buxus die sprekend op buxus lijkt, maar niet gevoelig is voor de Buxusmot? Neem contact met ons op voor passend advies

Aantasting door buxusmot

Aantasting door buxusmot